Wednesday, April 28, 2010

# Mee Bandung Muar


Kali nie kak ina nak kongsi resepi mee bandung muar walaupun kak ina bukan orang muar :)

mee nie sedap kalau makan waktu petang sambil minum air teh....

Resepinya:

600gm mee kuning ( basuh mee nie dulu ya )



untuk kuahnya:
*10 tangkai cili kering
*5 biji bawang merah
*7 ulas bawang putih
*1/2 cawan udang kering
1/2 cawan udang hidup
1 cawan daging rebus
2 pokok sawi
4 cawan air rebusan daging
1 cawan gula pasir
garam
telur
1 sudu besar sos tiram

Bahan iringan sebagai penyeri dan penambah kesedapan :)

Daging ayam, fishball, sotong, bunga kobis, bawang goreng dan cili jeruk.

Cara masak kuah :

1- Kisar halus bahan yang bertanda *.
2- Tumis dengan minyak sampai naik bau. Masukkan sos tiram.
3- Masukkan air rebusan daging.
4- Masukkan juga daging ,udang hidup, sawi, fishball, sotong, bunga kobis dsb.
5- perasakan dengn gula dan garam.
6- Tunggu sampai kuah agak pekat sedikit.

Bila nak masak mee, ambil kuah ini  secukupnya untuk sepinggan mee, panaskan dan masukkan mee. Pecahkan telur sebiji. Angkat dan tabur dengan bawang goreng juga cili jeruk

Bolehlah di makan :)

No comments:

Post a Comment