Thursday, May 13, 2010

# Apam Aiskrim


Resepi inie kak ina ambil dari blog JURNAL RASA. Tq za  dan tq juga pada maklang azie.
Tapi yang peliknya kenapa apam kak ina tak merekah macam apam yang za buat ek? api besar dah...kurang dikembangkan kot...

tapi gebunya alahaiiii macam kapas :)
za, kak ina copy paste ya resepi tu ( penyakit malas dah mai :) )


Resipi Apam Aiskrim
Sumber: Maklang Azie dan zaliana

Bahan A
250g gula castor (saya letak 200 gm gula dikisar halus ,manisnya sedang2)
1sm ovellette
3 biji telur

Bahan B
300g tepung gandum/tepung naik sendiri (saya pakai tepung naik sendiri)
1st baking powder (saya pakai double action baking powder)

Bahan C
200 ml air sprite/ice cream soda

Cara
Pukul A sehingga kembang dan gebu. Masukkan bahan B pukul hingga gebu.
Masukkan C. Pastikan selepas masukkan soda, akhiri dgn tepung. 
Bahagikan kepada 2 bhg. Satu bahagian biarkan kosong dan satu lagi di bahagi dua : hijau dan merah.
Masukkan warna asal dlm mangkuk dan sedikit warna hijau dan merah.
Kukus selama 10 minit (api besar baru apam pecah)



4 comments:

  1. salam kak ina
    za buat kan..bila kukus dalam acuan lompang tu jadi mcm akak punya jugak! dia pecah belah tepi mcm tu..bila boh dlm muffin cup baru jadi naik gitu-baca komen za di blog..za ada tulis...tp memang lembut kan apam tu

    ReplyDelete
  2. w'salam za...ooo mcm tu ke?. tapi akak bubuh dalam acuan muffin gak..yg rendah sikitla..bukan muffin cup yang tinggi tu...kot kena guna acuan muffin tinggi baru terbelah2 macam apam yang za buat tu ek. tq za

    ReplyDelete
  3. ustaz...kalau tengok dah best..makan lagi best tau :)

    ReplyDelete