Cheese cake
100gm biskut marie ( kisar halus )
100gm mentega ( dicairkan )
--> satukan kedua2 bahan utk buat base cake. dah gaul semua, tekan dalam loyang dan masukkan dalam peti ais sekejap utk keraskan.
meringue
4 biji putih telur
20gm castor sugar
-> 2 bahan nie dipukul hingga gebu
filling
500gm cream cheese
150gm castor sugar
50gm butter
40gm tepung jagung
200gm whipping cream
4 biji kuning telur
1 sudu besar lemon jus
--> pukul cream cheese dgn castor sugar sampai gula hancur
--> masukkan mentega
--> masukkan tepung jagung, kuning telur dan lemon jus.
--> pukul whipping cream hingga pekat pada mangkuk lain dan masukkan dalam adunan cream cheese tadi.
--> akhir sekali masukkan meringue ( putih telur yg dah di pukul gebu tadi ) dalam adunan.
--> pukul sebati dan tuang dalam loyang yg dah disediakan base biskut tadi.
gunakan kaedah steam bake utk bakar ( masukkan loyang yg lebih besar dari acuan loyang kek kita dgn air baru masukkan loyang yg ada kek tadi )
bakar selama 2 jam dgn suhu 160'c
akak ni kan..saje je nak suh buat org terliur..takpe2....za nak wat kek bikin kak ina lak yg terliur..hehehhehe
ReplyDeleteza: org mengandung mmg elok makan cheese cake!..hehehe...
ReplyDeleteza buat kek, kak na sure buat juga...( dengki gituz:) ) hehehe